2018. július 2., hétfő

Makramé ma és régebben - egy kis visszatekintés

Makramézni jó! A mai makramé nem az a makramé, amit a hetvenes évekbeli képeken látsz. A makramé már több éve ismét nagy népszerűségnek örvend, és sokan, akik régebben már megismerkedtek ezzel a technikával, újra felfedezik. Persze mindig vannak újak is, akik még nem makraméztak eddig. :-)

Aki már régről ismeri a makramét, tudja, nagyon jó szórakozás volt, több szép dolgot készítettünk, de egyszer csak vége lett. Vége lett azért, mert nem tudtunk megfelelő fonalat beszerezni, a spárga nem tűnt megfelelő alapanyagnak, a sisalból készíthető darabokon túl voltunk, már minden rokon, barát megkapta a virágtartóját, faliképek voltak otthon is minden elképzelhető helyen, tehát úgy tűnt, ennyi volt.

Aztán eltelt néhány évtized, és a makramé reneszánszát éli. Sőt, sokkal divatosabb, mint amikor először találkoztunk vele.

Sajnos ma is ott tartunk, hogy azok az anyagok, amikből a legszebb csodákat látjuk, elérhetetlenek, illetve aranyáron mérik azokat, főleg, ha a postaköltséget is figyelembe vesszük.

Ma teljesen elfeledett a spárga, mint alapanyag, pedig sokféle dolog készülhet belőle. Pl. virágtartó, szatyor, függöny, térelválasztó.

Ha nézegeted a régi makramés könyveket, vagy képeket a régi időkből, láthatod, akkoriban a makramé vastag szálból készült. El sem tudtuk képzelni, hogy vékony fonalból is lehet csomózni. A vastag fonal, elsősorban makraméfonal, spárga, esetleg felvetőfonal, rafia, műrafia, sisal volt az anyag, amivel dolgoztunk. A bátrabbak, így én is, kipróbáltuk a sújtászsinórt is. Ugye, ma meg már külön kategória a sújtásékszerek világa.

Fa karikákat és nagy fagolyókat használtunk kiegészítésként és díszként. Ezek általában natúr színűek voltak. Ma, a vékonyabb fonalakkal együtt már kisebb gyöngyök is megjelentek, sőt a fonalat sem veszik olyan szigorúan. Úgy értem, hogy ma már fonal lehet bármilyen fonal, zsinór, sőt, textilcsík is.

A mikro-makramé elképesztően szép ékszereket hozott magával, sokan ezért tanulnak meg csomózni.
Azt tudni kell, minél vékonyabb egy szál, annál nehezebb vele dolgozni, és annál tovább tart a munka. Jó, tudom, mégsem fogunk a gyors munka érdekében hajókötelet használni. :-) Ámbár, ki tudja....

Igen, már van makro makramé is. Szerintem nagyon látványos a dolog, hatalmas darabokat készítenek, amik például kirakati díszek lehetnek.

A lényeg, hogy ma a legvékonyabb szálaktól a több cm vastag szálakig bármiből lehet csomózni, mindenki úgy díszíti, és olyan anyagokat társít hozzá, amilyet csak akar. Mindehhez elegendő 3-4 csomót megtanulni, hiszen egyszerű csomókból is lehet látványos, szép darabokat készíteni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése