Fonalak, kellékek

A makramé csomózásához legalkalmasabbak azok a fonalak, amelyek metszete közel kör alakú. Vannak persze kivételek, például a paszományzsinór, ami inkább lapos, de általában célozzuk meg a henger formát.


Dísztárgyaknál fontos a tartás is, ezért ott keményebb fonalat használjunk. Ékszerként lehet finomabb, puhább anyaggal is dolgozni. Az viszont fontos, hogy ne nyúljon a fonal, mert a mű elveszti formáját, és esetleg a használhatóságát is.

Kezdők nyugodtan kísérletezhetnek a közönséges zsineggel, spárgával. Ez legalább olcsó, és nem nagy anyagi kár, ha elrontjuk a munkát.

A fonalak alapanyaga nagyon változatos, pl. pamut, kender, műszál, bőr, sisal.
Ha pontosabban akarom megnevezni, milyen típusú fonalat használjunk, akkor a kenderzsineg, felvetőfonal, makraméfonal, hímzőfonal, pamut horgoló és kötőfonal mind jó.

A viaszolt szál, más néven kordszál alkalmas a ma divatos karkötők, kisebb kiegészítők készítésére. Ez több helyen kapható is, sokszor csak 90-100 cm-es szálakban. Makraméhoz célszerűbb méterben venni, nem ilyen rövidre szabott szálakban.
Viaszolt szálat itt is találsz, elég nagy választékban.

Az egyszerűbb, kisebb darabok elkészítése, mint például egy karkötő, nem igényel különösebb előkészületet, munkaterületet. Kézben fogva is el lehet készíteni egy 4 szálból álló karkötőt.

Nagyobb, bonyolultabb, darabok illetve minták esetén szükség van arra, hogy a munka rögzítve legyen.

A rögzítés lehet egy ablakkilincsre, ajtókilincsre történő felakasztás is. Ezt például a virágtartóknál, öveknél lehet alkalmazni.

Más esetekben vízszintesen rögzítjük a makramét készítése közben. Vannak olyan makramécsomók, díszítések, amiket nem tudunk kézben tartva szépen elkészíteni. Ekkor mindenképpen szükség van valahová letenni a munkadarabot, és gondoskodni kell arról is, ne mozduljon el. Ennek megoldására valók a különböző párnák, fából, parafából, kartonból vagy hungarocellből készült "munkapadok". A lényeg, bele tudjunk szúrni gombostűt.

A makramé rögzítése ezen a munkaasztalon történhet gombostűvel, de sok esetben ez nem alkalmas. Például a bőrt nem szurkáljuk össze, mert akkor csúnya lesz, hiszen a bőrön nyoma marad a szúrásnak. Itt alkalmazhatunk ragasztószalagot. Persze olyat, ami nyom nélkül eltávolítható.

Milyen gombostűt használjunk makraméhoz? A sima, egyszerű gombostű nem alkalmas. Nagy műanyagfejű gombostű kell, mert az nem fog átbújni a fonalon. Ha további költségbe szeretnénk magunkat verni, akkor speciális tűket, olyanokat, amilyeneket a patchwork-höz használnak. Jelzem, ezek nagyon drágák.
Rögzítésre alkalmas a biztosítótű, gemkapocs  is.

Kisméretű makramé munkadarabnál egyszerűen megoldható a rögzítés-tárolás kérdése. Ha van felírótáblánk, akkor van egy egyenes felületünk, amin pihen a munkadarab, és rögzíteni is tudjuk a tetején levő kapoccsal, illetve a táblán ragasztószalaggal.

Kicsi, aprólékos munka esetén használhatunk csipeszt is a szálak megfogására. 

Sok esetben a szálakat el kell dolgozni a munka befejezésekor. Különféle csomózási technikák vannak a szálak eldolgozására. Például egy makramé virágtartó vagy öv végződhet úgy, hogy a szálakat az utolsó csomó után valamilyen távolságra elvágjuk. Ekkor csak egy éles ollóra van szükségünk.
Más makramé darabok esetén nem hagyunk kilógó szálakat, hanem az utolsó csomó után behúzzuk a csomó vagy csomók közé. Ilyenkor ragasztót használunk.
A poliészter, nylon szálakat (fonalakat nem) lánggal megolvasztjuk, és kézzel eligazgatjuk, hogy ne látszódjon a munka színén a szálvég.

Szükség van mérőszalagra, kisebb tárgyaknál vonalzóra is.

A makramé tárgyakat különféle gyöngyökkel díszíthetjük. Ezek anyaga lehet fa, üveg, műanyag, fém. A gyöngyöknél arra kell figyelni, hogy a használni kívánt fonal/zsineg átférjen a gyöngyön. Sok esetben nem is csak egy szálnak, hanem 2-4 szálnak kell átférnie. Tehát nagy lyukú gyöngyöt keressünk makraméhoz.

Összefoglalva:

Kezdő makramézónak, ha még nem tudja, tetszik-e egyáltalán a makramé technika, akkor elegendő a fonal, mérőszalag, olló. Valahol rögzíti a munkát, egy karkötőnél akár a nadrág szárán biztosítótűvel.

Ha nem csak 1-2 tárgy elkészítését tervezzük, akkor érdemes összeszedni több kelléket. Az előbbiek kiegészülhetnek gyöngyökkel, makramépárnával (kispárna, amit kinevezünk makramépárnának), gombostűkkel.

Ha a teljes arzenált be akarjuk vetni, akkor az alábbiakat kell összegyűjteni:
 • különböző fonalak, zsinegek
 • "munkaasztal"
 • gombostűk
 • ragasztószalag
 • csipesz
 • olló
 • mérőszalag
 • vonalzó
 • különböző gyöngyök
 • kapcsok, karikák, fülbevaló alapok
 • fogók
 • Színtelenre száradó ragasztó
 • Öngyújtó
 • doboz a kellékek számára