2017. július 5., szerda

Kezdő lépések a makramé felé

A témáról van egy hosszabb posztom is, amihez még képeket kell válogatnom, magyarán néhány mintadarabot csomóznom kell, hogy meg tudjam mutatni, miről is írok. :-) Ott hosszan kifejtem, mit és hogyan meg miért, most csak egy rövid poszt lesz.

Karkötő laposcsomóval 2 mm-es selyemszálból

Mostanában többen fordultak hozzám, hogy segítsek. Mondjam meg, ezt vagy azt hogyan és miből készítették. Ezzel nem is volt gond, de kiderült, az illető még sosem makramézott, tehát számára nem igazán volt segítség az, amit kapott. A kérdésére válaszoltam, csak tudás híján nem tudott vele mit kezdeni.

Tehát, ha meglátsz egy nagyon szép, neked, vagy valaki másnak tetsző darabot, amit úgy gondolod el kell készítened, akkor a következőket gondold végig.

A makramé megtanulása kezdő szinten nem nehéz, de azért kell hozzá egy kis idő, elszánás, és persze kitartó gyakorlás.
A lapos csomó, sorcsomó már elegendő ahhoz, hogy alkoss valami szépet.
Az interneten millió tutorialt találsz. (A tutorial azt jelenti, leírnak valamit, hogyan készül.)
Ezek rajzosak vagy fényképesek, és persze sok-sok videót is találsz a Youtube-on.
Macrame tutorial for beginners, macrame basic knots kifejezésekkel érdemes rákeresni. Rengeteg találat lesz, válogass. Magyarul is kereshetsz, megvallom, én nem kerestem még kezdő szintű videót magyar nyelven magyarázva, de mentségemre szolgáljon, hogy én a makramét 198x-ben tanultam. :-)

Nem kel megijedni az angol nyelvű videóktól sem, mert ha olyat találsz, ahol tisztán látod a munkaterületet, és azt is, mit csinál az illető, nem is kell a szöveg. A jellemző az, hogy egy ilyen videóban lyukat beszélnek a hasadba, miközben készül mondjuk egy csomó. Én sokszor úgy érzem, már túl is magyarázzák a dolgot. Nézd meg, utánozd le. Ha nem látod, keress másik videót.

Ha tényleg meg akarsz tanulni makramézni, akkor ne szabj olyan feltételeket, majd ha meglesz a kiszemelt darabhoz való fonal. Főleg, ha fogalmad sincs, miből készült, és azt az alapanyagot hol tudod beszerezni. Nem, ne sértődj most meg! :-)

A makramé tanulását én is, mint oly sokan, a jó öreg spárgával kezdtem. Azzal, amivel a csomagot kötöttük át. Tudom, ma már fél kiló ragasztószalagot teszünk a csomagokra. Spárgát kapni hobbiboltban is, itt persze aranyáron, lehet kapni ezen kívül barkácsboltban, írószerboltban, csomagolóanyag üzletben, gazdaboltban, kertészeti szaküzletben, háztartási boltban is. Van vékonyabb és vastagabb, általában kenderből készül. Ahhoz, hogy gyakorold a csomók kötését, még csak szépnek sem kell lennie.

Kulcstartó spárgából

Mindenképpen azt javaslom, valami olyan anyaggal kezdj, ami nem drága, de van tartása, nem szakad el könnyen, nem csúszós, és nem is szöszölődik. Ezért jó a spárga, mert ezeket teljesíteni tudja. A vastagságát tekintve nem baj, ha vastagabb, mint 1-2 mm, mert hidd el, a nagyon vékony szállal nehezebb dolgozni. Ha már benne van a kezedben a mozdulat, rátérhetsz a vékony szálakra.

Azt is tudnod kell, hiába a szép anyag, ha nincs technikai tudásod, nem lesz szép, amit készítesz. Gyakorolj, és amikor már magabiztosan tudod a csomókat, akkor vágj bele a nagy műbe.

Először egyszerűbb darabot készíts, utána bonyolultabbat. Például a gyöngyök eleinte csak zavarnak, mert azt se tudod, mi merre, és még a gyöngy is lecsúszik. Először díszek nélkül, majd amikor már érted, érzed, mit kell csinálni, lehet díszíteni.

Nyaklánc ásványokkal

Mások is szoktak bontani, ezt hidd el. Nem kell elsőre tökéletesnek lennie, előfordul, hogy egy csomó lazábbra sikerül, és csak öt csomóval arrébb veszed észre. Azért arra törekszünk, minél kevesebbet kelljen visszafejteni, mert nem minden anyag bírja a kiképzést. Látod, a gyakorlóspárgádnak meg sem kottyan az ilyesmi. :-)

Az anyagokat is menet közben fogod megismerni. Sok anyag, amit látsz a külföldi videókon, itt beszerezhetetlen, vagy legalábbis nagyon drága, plusz a drága fuvar. Lehet, itt is kapható pont olyan, van ugyanaz, esetleg hasonló, csak nem tudod a nevét. Próbálj úgy rákeresni, hogy szavakkal leírod, mit keresel. Pl. selyemszál makraméhoz, vagy makramé szál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése