2015. április 20., hétfő

Makramézás - tanulás

A makramé megtanulása nehéz is meg könnyű is. Attól függ, mi a cél.
A kezdő lépések (csomók) megtanulása hamar megy, aztán amikor az ember elkezdi, rájön, még mennyi mindent kellene tanulnia.

Makramé karkötők

Aztán ha jobban megnézzük a makramé ékszereket, virágtartókat, kiderül, tényleg elég néhány csomót megismerni, mert ezekkel is nagyon szép dolgokat tudunk varázsolni.

A laposcsomót, spirálcsomót, sorcsomót tartom a legfontosabbnak, és persze az egyszerű csomót, amit mindenki tud, aki már valaha varrt valamit.

Az alap csomók megismerése után el lehet dönteni, merre vesszük az irányt. A nagyon szép, művészi igényességű ásványokat is tartalmazó nyakékek, fülbevalók a sorcsomót alkalmazzák leggyakrabban.
Karkötőhöz a laposcsomók ismerete már elegendő, ha baglyot akarunk készíteni, mindkettőt tudnunk kell.

A makramé elég tágan értelmezett foglalatosság, mert az eddig említetteken kívül, makraménak szoktuk nevezni a kínai csomókat is, amik megtanulása nem annyira egyszerű. Szerencsére rengeteg rajzos leírást, sőt videót találni ezekről.

A kő befoglalása külön tudomány, aki erre veszi az irányt, annak sokat kell tanulnia, mert ez már a nem könnyű kategória. Figyelem, pontosság, ügyesség is kell, és bizony erő is.

A makremézást megtanulni az elején kezdve érdemes, tehát a legegyszerűbb csomókat. Karkötőt, nyakláncot, fülbevalót, kulcstartót, ahogy mondani szoktam, egyoszlopos makramékat már szinte azonnal tudunk készíteni, ha a laposcsomót megismertük.

A váltott laposcsomó sem ördöngösség, ha ezt ismerjük, kisebb nagyobb tárgyakat tudunk makramézni. Szemüvegtok, telefontok, mindenféle kütyütartó tok, falikép, stb.

Summa summárum, azt akarom mondani, nem nehéz megtanulni a makramét! :-)

1 alkalom, 2,5 óra.

Ennyi idő alatt egészen biztosan elkészül legalább egy karkötő akkor is, ha előtte sosem láttál makramécsomózást.

Írj, ha érdekel. Itt hszként, adj email címet, ne aggódj, minden hsz-t moderálok, tehát nem jelenik meg az emailed itt. Budapesten vagyok. :-)
Ha gondolod, a Facebook oldalon is írhatsz üzenetet, ott is érdemes emailt megadni, mert az üzenetek érkezésének tényét mutatja, de magát az üzenetet gyakran csak másnap tudom elolvasni.

2 megjegyzés:

  1. Szia, én szeretnék nagyon megtanulni makramézni, hogy tudnálak elérni? Köszi, Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Noémi! 1002 bocs és két anyamedve, de csak ma láttam, hogy van hsz. Remélem olvasod majd a választ. Egy email címet írhattál volna, moderálás után jelenik meg minden, a jelentkezéseket nem teszem ki. Ha erre jársz, vagy bárki, aki olvassa, erre a tuti címre írjon, ezt állandóan olvasom: horgolasok kukac gmail pont com
      Kati

      Törlés