2020. január 5., vasárnap

Milyen hosszú szállal kezdjem a munkát?

Ebben a posztban kicsit cizellálom a régebbi posztomat arról, mennyi anyag kell a makraméhoz.

Szögezzük le az elején ismét: nincs konkrét arány, ami mindig igaz.
Sok dologtól függ, milyen hosszú szál lesz elég x cm csomózásához.

Mennyi az annyi?

A mennyi kell hozzá kérdés rendszeresen előfordul, szinte hetente, kéthetente kérdezi meg valaki a Facebook csoportunkban.
Van, aki elfogadja azt, hogy nem tudni, mások nem igazán hiszik el, és lehet, azt gondolják, milyen irigy, hogy nem mondja meg.

Hogyan tudod meg, mennyi anyag kell a te projektedhez? 

Bontsuk ketté a dolgot.

1. eset
Elhiszed a tapasztalatok által adott arányszámokat, és tudomásul veszed, lehet, hogy néhány szálból sok fog maradni.
Ebben az esetben belegondolsz alaposan a terveidbe, és végiggondolod, sűrű vagy ritka csomó lesz, csipkés a minta vagy tömött, milyen hosszan tervezed a csomókat, milyen hosszú lesz a rojt (vagy nem lesz rojt), milyen szálvastagsággal akarsz dolgozni, lesznek-e díszítőelemek.
Ezek ismeretében a 4-7-(10)-szeres mennyiségnél maradsz. A tízszeres a nagyon vastag fonalaknál fordul elő.

2. eset
Nem hiszed el, amit mások mondanak, mert bár te most kezded, de úgy gondolod, ez egyszerűen lehetetlen, sokkal kevesebb anyag is elég.

Ekkor ismét két eset lehetséges.

1. Hiszel az igazadban, és elkezded úgy, ahogy gondolod. Erről nem kell többet beszélni, majd meglátod.

2. A kisördög ott bujkál, és azt mondja neked, de mi van, ha mégis igaz, amit már több helyen is olvastál? Ez esetben készíts próbacsomózást.

  • Mondjuk tervezd a kész darabot 10 cm magasra, és vágj le olyan hosszú szálakat, amelyet gondoltál eredetileg is. 
  • Az adatokat jegyezd fel.
  • Készítsd el a 10 cm-es próbadarabot.
  • Mérd le a megmaradt szálvégek hosszát.
  • Az adatokat jegyezd fel!


Azt tudnod kell, a 10 cm-es próbacsomózás nem igazán adja azt az eredményt, amit majd az "igazi" darabnál kapsz. Arra jó, hogy érzékeld, mennyire fogynak a szálak. Azt is tudjuk, nem minden szál rövidül azonos mértékben.

Ha egy szállal időnként csomózol, majd egy másik sorban sorcsomóhoz vezetőszálként használod, akkor abból hosszabbat kell levágnod, mintha csak vezetőszál lenne a laposcsomóban.
Sok szál egyszer vezetőszál, egyszer munkaszál.

A tervezett mintádból indulj ki mindig, és gondold végig, melyik szállal fogsz csomózni.
Egészen más eredményt kapsz, ha egy oszlopot csomózol, vagy ha nagyobb felületet.
A csomók nem egyformán eszik a szálat.

Ha pontosabb választ akarsz a mennyi fonalat vágjak le egy szálhoz kérdésre, akkor a következőképpen készítsd a próbacsomózást.

  • Minden szálat 1 méter hosszúra vágj.
  • Csomózz a tervezett mintával olyan hosszúságban, amekkorát a szálak engednek. 
  • Mérd le, milyen magas lett a csomózás.
  • Mérd le, milyen hosszú szálak maradtak. Mintától függ, hogy könnyebben vagy nehezebben tudod megállapítani, hogy melyik szálból mennyi fogyott. (A szálak a munka végén nem biztos, hogy olyan sorrendben vannak, mint ahogy elkezdted a csomózást.) 
  • Az adatokat írd fel magadnak!


Az fontos, hogy legalább a próbacsomózáshoz használt anyag vastagsága megegyezzen azzal, amivel tervezed a munkát!

Sok szál igencsak drága, és az ember nem szívesen pazarolja el. Ennél már csak az kellemetlenebb, amikor menet közben elfogy az egyik szál, és még nem érted el a minimálisan szükséges magasságot.
Ha olyan fonallal dolgozol, aminek métere 5-6 Ft körüli, pláne, ha ez a fonal könnyen beszerezhető, akkor szerintem kár spórolni vele. (Kérdezed, mi ilyen olcsó? Ha "rendes" fonallal dolgozol, akkor sok ilyet találsz. Gombolyag ára osztva a gombolyag méterszámával.)

Szálak toldása

Mondhatod, hogy lehet toldani a szálakat, hiszen láttad már ezt számtalan helyen.
Igen, van olyan szál, amit lehet toldani, és van olyan hely, ahol lehet toldani.
Egy pamutzsinórból készült csipkemintás falvédőnél kevés ilyen helyet tudok mondani. Ha a felénél elfogy a zsinór, akkor újratervezheted a projektet.

Mit lehet toldani?

Műszálas anyagú zsinórt lehet. Van, aminek a végét megolvasztva egymásba lehet nyomni a két szálvéget. Én is láttam ilyen videókat, de arra is emlékszek, ezek a szálak elég vastagok voltak, tehát, ha te a 0,5 mm-es szálat akarod így oldani, érdemes azt előzetesen kipróbálni.

Hol lehet toldani?

A sorcsomó vezetőszálát szinte észrevehetetlenül lehet toldani. Szinte! Kifejleszthetsz olyan technikát, amivel tényleg alig látni, addig viszont próbáld a dupla szál felett szorosabbra húzni a csomókat.

A munka belsejében levő vezetőszálat is tudod toldani elvileg. Kérdés, érdemes-e. Ha csak díszről van szó, azt mondom, próbáld meg, bár a vezetőszál nem fogy olyan nagy mértékben, hogy pont ennél sajnáld az anyagot.

Ha virágtartót készítesz, vagy nyakláncot, karkötőt, én nem ajánlom a vezetőszál toldását.

Kisméretű virágtartó

Virágtartónál egyáltalán nem ajánlok semmiféle toldást. Ha rövid lesz, akkor ez egy kisebb virágtartó. A tapasztalatokat leszűröd, legközelebb nem sajnálod annyira a fonalat.
Miért nem jó toldani a virágtartót? A virágtartó teherhordó. A cserép súlya lehúzza. Szétcsúszhatnak a szálak, és szerencsés esetben csak megborul az egész, de lehet, ki is esik a cserép a tartóból.

A lényeg

A makraméhoz aránylag sok fonal kell, nem pontosan tudjuk, mennyit kell levágni adott projekthez. Makramézás közben maradnak szálak, amik remekül használhatók apróbb darabok készítéséhez.
Inkább maradjon egy szálból fél méter, mint hogy a munka elkészülte előtt elfogyjon!

Megmaradt szálvégek felhasználásáhozNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése