2019. június 21., péntek

Makramé virágtartó pólófonalból

Időnként próbálkozok pólófonalakkal. A vége az lesz, makramézok vele. Eredetileg horgolni akartam, de nem tetszett. Aztán a zsinórkészítő villával akartam belőle ékszert, de nem tetszett.

Virágtartó zöld pólófonalból

A pólófonalak alapvető problémája szerintem az, nem tudod, mennyire lesz rugalmas. Az ékszerhez pont rugalmas kellett volna. A horgoláshoz meg talán nem kör alakban elkezdeni, hanem valamilyen négyzetes alapra, de erről majd máshol és máskor írok. :-)

Makramé virágtartóhoz egységcsomagot itt találsz.

Tehát adott egy decens színű pólófonal, azért óvatos duhajként eleve olyan színt választottam, ami a növényekhez illik.

Kivételesen lemértem a szálat, és én úgy gondoltam, 4 métereseket vágok. Kiderült, nem annyira lettek egyformák. Ezért is jó, hogy 4 méter volt, mert az a 30-40 cm így nem lett katasztrófa.

8 szálat vágtam.

Ezt minimalista stílusban készítettem, úgy gondoltam, majd S alakú akasztóra fogom ráakasztani, ezért nem is kerestem a fa karikákat.
Megvallom, a fa karikánál mindig eszembe jut, vajon jó-e virágtartónak. Amit én venni tudtam, az függönyhöz készült, és ki tudja, milyen nehéz virágcserép kerül egy virágtartóba.

A pólófonal rugalmas, ezért könnyebb és nehezebb vele dolgozni. Ha nagyon meghúzzuk, az se jó, de ha szétcsúszik, az meg pláne nem jó.

A szép, tekert eldolgozás, és a rögzítésének nehézségei miatt a kezdők számára is könnyen kivitelezhető megoldást választottam, és mutatom be.

A szálakat félbehajtjuk, és a hajtás oldalán egyszerű csomót készítünk. Mondani egyszerű, a megvalósítás kicsit több munkát igényel.
Én mindig meghúzgálom az összes szálat, és ha te is így teszel, látni fogod, mennyi anyag volt a csomóban, ráadásul nem minden szálnál ugyanakkora a mennyiség.
Tehát szorosra húztam a szálakat, mert inkább most, mint hogy szívszélhűdést kapjak, ha a cseréppel együtt kezdenek a szálak lejjebb csúszni.

4 felé osztottam a szálakat, és 4-4 szálon laposcsomókat készítettem. A pólófonalnak hála, ezek a kis oszlopok nem lettek egyforma hosszúak. Ahol a fonal kicsit vastagabb, ott nagyobb a csomó, mint a vékonyabb részeknél.

A csomókat a nagy, kezdő csomó alatt 5 cm-rel kezdtem, az oszlop  magassága 5,5 cm.
15 cm kihagyása után 3 csomó van minden ágon.
10 cm után a szomszédos ágakból vettem 2-2 szálat, és újabb 3 csomó következett. Ezt körben minden ágon elkészítettem.
(Amikor itt a csomók darabszámát írom, úgy kell érteni, egy csomó jobbról, aztán balról, majd a harmadik jobbról. Az irányok mellékesek amúgy.)

7 cm kihagyása után az összes szálból készítettem egy egyszerű csomót, amit szintén jó szorosra húztam.

A szálakat egyenesre vágtam. Ennél a pontnál gondold végig, mekkora bojtot szeretnél alulra, egyáltalán egyenes legyen, vagy olyan kis borzas, ahogy sikerül hosszúságú. Én a kissé rendezett kinézet mellett döntöttem, és a csomó alatt 15 cm-rel vágtam el a szálakat. Már amelyikből még volt...
Igen, azért lett ekkora  a virágtartó, mert hála a nem azonos hossznak, plusz a csomóknak, néhány szálam vészesen rövidült, az alsó csomót is nehéz volt elkészíteni.

 A virágtartó kb. 68 cm lett.

Tehát a 4 méteres, félbehajtva 2 méteres szálakból nem egészen 70 cm-es virágtartó lett.

Kipróbálod?
Egységcsomag fonal+gyöngy itt kapható: https://www.fonalbolt.com/Makrame-Viragtarto-csomag

Miért írtam le a bénázásomat, a hibát, amit elkövettem? Azért, hogy lásd, elmérhetjük magunkat, és a megvalósítás során figyelni kell, hogy alakul a szálak hossza, de szerencsére tudjuk úgy alakítani a mintát, hogy a számunkra megfelelő hosszúságú virágtartó készüljön el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése