2017. augusztus 18., péntek

Hogyan, mivel kezdjem a makramé tanulását?

Gondoltam, ideje írni arról is, hogyan kezdjük a makramé tanulását. Ma már szinte itt a kánaán, főleg, ha arra gondolok, mi még táblára rajzolt csomókat másoltunk füzetbe, és ezt gyakoroltuk otthon, ma meg már számtalan videót, rajzot, szöveges magyarázatot lehet találni az interneten, aminek segítségével meg lehet tanulni makramézni.

Először is: igaz, hogy rengeteg csomó van, de ha fel tudod hurkolni a fonalat egy pálcára, másik fonalra, valamint megtanulod a laposcsomó és a sorcsomó készítését, már tudsz makramézni!

A laposcsomót két oldalról tudjuk hurkolni. Ha mindig egyik oldalra csomózunk, spirál alakot kapunk, vagyis a spirálcsomót. Ha egyszer erre, utána meg a másik oldalra csomózunk, és ezt a kettőt felváltva alkalmazzuk, egy oszlopszerű mintát kapunk. Amit hurkoltunk, az meg a váltott laposcsomó. Ha nem csak 4 szálunk van, hanem ennek többszöröse, akkor a kis oszlopokat elkezdve, majd utána a szálakat hol vezetőszálként, hol csomózó szálként használva dolgozunk tovább, hálós mintát kapunk.
Tehát egy csomó, és legalább háromféle megjelenés! És még nem beszéltünk a trükkökről (csomókról), amikor ugyanígy csomózol, csak egy apró mozdulatban van eltérés.

Tehát nem kell aggódnod, ha nem megy az ilyen-olyan kínai csomó, vagy éppenséggel képtelen vagy egy szép perecformát (Jozefin csomót) készíteni. Ahogy gyakorolsz, egyre bátrabb leszel, és bele mersz vágni újabb csomókba ( :-) )

A sorcsomó az, amit a szépséges, gyöngyös karkötőkön látsz. Mondhatni, ha gyöngyös karkötőt készítesz, elég a sorcsomó, az eldolgozás az ékszerkészítésnél használt kellékekkel fog történni.

Ha most kezdenék makramézni, biztos én is türelmetlen lennék, és a legszebb karkötő lenne az, amit célként kitűzök. A türelem a legfontosabb, hidd el!
Az első karkötőd tényleg olyan lesz, mint valakinek az első karkötője. Akkor is, ha ma nagyon klassznak látod. Tedd el, és nézd meg fél év vagy egy év makramézás után. Látni fogod saját fejlődésed!

Miután tisztáztuk, elég 3 csomót megtanulni, nézzük, milyen fonallal dolgozz? Mindig azt szoktam mondani, a tanuláshoz megfelelő a spárga. Sok helyen kapható, többféle vastagság és minőség létezik, némelyik meglepően szép, sajnos már nem olcsó ez sem. Arról a spárgáról beszélünk, amivel régen a postára adott dobozt kötötték át. Kenderzsineg a hivatalos neve. Ez igen erős anyag, ezért is alkalmas virágtartónak.

Arra figyelj, a spárgád ne legyen nagyon szöszös, mert szilikózist kapsz csomózás közben (ez persze vicc volt). A sima felületű, nem túl vastag, de nem is a legvékonyabb spárgát javaslom, ha van választási lehetőséged. Barkácsáruházban, gazdaboltban, kertészeti boltban keresd, én nem javaslom a népszerű hobbiboltokat, mert kis kiszerelést kapsz, ha egyáltalán, és sokkal drágábban, mint az előbb említett helyeken.

Ha úgy érzed, a spárga túl vastag számodra, vagy már begyakoroltad a mozdulatokat, akkor a pamut viaszolt szálakat válaszd. Ezek nem csúsznak, jobban tartják a csomót, de még elég merevek ahhoz, hogy könnyű legyen velük dolgozni.

A poliészter szálak nagyon szépek, de tudnod kell, nagyon csúszósak. Úgy gondolnád, ezt a kis szálat könnyű csomózni, aztán kiderül, elég erősen meg kell húzni a csomókat, ellenkező esetben azonnal szétcsúsznak.

Hogy a szálak vastagságáról is legyen szó, elmondom, a spárga több mm vastag, de van 1 mm-es is. Itt már szinte nem is látod a különbséget a drágább viaszolt szál és a spárga között, csomózáskor azonban érezni fogod.

Pamut viaszolt szálak különböző vastagságban kaphatók. az egy milliméteres a leggyakoribb, ebből van a legnagyobb színválaszték. Ezen felül másfél, 2, sőt 3 mm-es is létezik, valamint az 1 mm-nél vékonyabbak is vannak.

Poliészter viaszolt szálak is különböző vastagságban kaphatók, nem mindegy, melyiket választod, mert van olyan, ami sok-sok apró vékony szál összesodrásával készült, és amint elvágod, a vége máris esik szét. Van olyan típus is, ami a pamut viaszolt szállal azonos kinézetű, ezek nem esnek szét elemi szálaikra. Sajnos, csak akkor tudod meg, milyen az a szál, ha kézben tartod.

Különféle fonalakat is használhatsz makraméhoz. Azok a jó fonalak, amik nem szöszösek, és van tartásuk. Nem baj, ha kissé merev, annál könnyebben tudsz vele dolgozni.

A barátság karkötők osztott hímzőből készülnek, de a mercerezett pamutfonal is jól használható.

Milyen eszköz kell a makraméhoz? A két kezeden kívül szükséged van egy éles ollóra, mérőeszközre a szálak mérésére, a többi már ízlés dolga, no meg a projekt függvénye.
Virágtartót nem ölben vagy asztalon csomózunk, hanem valahová fellógatva. Pl. ablakkilincsre.
Egy karkötőt biztosítótűvel a nadrágodhoz rögzíthetsz, vagy felírótáblára papírleszorítóval, de asztalon, a végét ragasztószalaggal rögzítve is. Kisebb darabokat, párnán, gombostűkkel rögzítve is készíthetsz. Ma már sok eszközt kínálnak makraméhoz, de nem biztos, hogy érdemes ezeket beszerezni. Pl. a makraméhoz való táblát jól helyettesíti a rajztábla, a karkötőkhöz való kis fa állványt, a műanyag doboz két oldalához való rögzítés. Csak akkor ruházz be professzionális(nak tűnő) eszközökbe, ha nem csak hobbid lesz a makramé.

A legnehezebb kérdés a hogyan fejezzük be a makramét.
Itt is különféle módszerek vannak, attól kezdve, hogy hosszú rojtokat hagyunk, tehát nincs gond a szálvéggel, addig, hogy láthatatlanul eldolgozzuk azokat.

Az eldolgozás anyagtól is függ. A pamut nem olvad, az lánggal ég, tehát nem tudod a szálvégeket olvasztani. Csomó, ragasztás, vagy a szál visszafűzése lehet a megoldás. Ragasztóként semmi esetre se a pillanatragasztóra gondolj! Az ékszerragasztó a megfelelő, ami színtelenre szárad. Abból is keveset kell használni, és figyelni kell arra, hova kerül, mert elég kemény lesz tőle a szál, és szúrhatja a karodat.

A poliészter szálak olvadnak, ezeket öngyújtó/mécses lángja felett meg lehet olvasztani, hogy ne bomoljanak ki.

Megoldás még az, amikor a karkötőket szalagvégbe fogjuk, és kapcsot szerelünk rá. Ugyanígy a bőrvég is használható.

Első próbálkozásoknak ezeket nem javaslom, inkább az olyan karkötőt, ahol gomb vagy csomó van és ehhez tartozik egy hurok.

Először csak a csomókat gyakorold, még ha unalmasnak is tűnik a dolog. Néhány óra alatt belejössz. Utána készíthetsz egyszerűbb, kisebb darabokat, pl. egyszerű karkötőt, ami csak laposcsomókból áll. Amikor ezt már vállalhatónak ítéled, kipróbálhatod gyöngyözve is. Ha nem akarsz karkötőt, kis faliképet készíts. kb. 20 cm széles, és 20-30 cm magas, plusz a rojtok. Itt is elég 1-2-féle csomót készíteni. A virágtartó kicsit bonyolultabb, több számolást igényel, és pontosabb munkát.
Ez a gyakorlás vastagabb fonalakkal vagy spárgával történjen. A spárgát nem sajnálod, ha nem sikerül a munka. Karkötő, falikép és virágtartó is készülhet spárgából, tehát használható lesz a kész darab. A spárgához fagyöngyöt javaslok, szép nagyokat (2-3 cm).

Ha elrontottad, bontsd vissza, kezdd újra. Ne add fel! :-)
Jó munkát!
Spárgát sok helyen találsz, viaszolt szálért, poliészter szálért pedig kattints ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése