2012. december 27., csütörtök

Shamballa egyszerűen

Az embernek nem mindig van kéznél selyemzsinór, és nagyméretű gyöngy.

A shamballa karkötőket el lehet készíteni egyszerűbben is.

Viaszolt szál, és nagylyukú gyöngy kell hozzá. A cseh gyöngyök kaphatók nagyobb méretekben is, vegyesen is. Kisebb és nagyobb gyöngyök, nem is kell sok, összesen 15-17 db. Ezek a méretű gyöngyök még súlyra kaphatók, tehát nem túl nagy beruházás, illetve az otthon található gyöngyök is felhasználhatók.
Shamballa karkötő viaszolt szálból

Nem tudom, mennyire látszik, a karkötő közepén nem dupla szál fut végig, csak szimpla. Ez megkönnyíti a munkát, mert egy viaszolt szálon a kisebb gyöngy is áthúzható.

Összesen 2 méter viaszolt szálra van szükség, méghozzá egy darab 40 cm-es szál, és egy darab 160 cm-es szál formájában.
Karkötő kisebb és nagyobb gyöngyök felhasználásával

A rövidebb szálra előre felfűzzük az összes gyöngyöt.
A legelső és legutolsó gyöngy kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy a mögöttük levő csomón ne férjenek át, ezért ide a legkisebb gyöngyöket tegyük.

A további helyekre egy kicsi, egy nagy sorrendben fűzzük fel a gyöngyöket.

Amikor a gyöngyök a helyükön vannak, és a zsinór mindkét végére kötöttünk csomót (egyszerű csomó), akkor kezdődhet a munka.

A gyöngyös szálat úgy kell elhelyezni, hogy a két szálvéget egymással szemben helyezzük el, átfedéssel.
A csomózó szálat így két szálra kötjük fel, félbehajtva.

Készítsünk a két szál fölött 3 pár laposcsomót, majd a felénk néző gyöngyös véget kivesszük, és csak egy szálon folytatjuk a csomózást.
Így még 7 pár laposcsomót készítünk, majd minden párhoz egy gyöngyöt csomózunk. Addig folytatjuk, ameddig el nem fogynak a gyöngyök.
Most újabb 7 pár laposcsomó következik egy szál fölött, gyöngyök nélkül. Ekkor a rövidebb szálat ismét hozzáfogjuk, és addig csomózunk, ameddig a csomózószál tart.
Azért hagyjunk annyit, amennyivel a szabadonálló szálvégekre 1-1 egyszerű csomót tudunk kötni. Ezt a csomót erősen húzzuk meg, és egy csepp ragasztóval vagy viasszal erősítsük meg.

Karkötők együtt, viaszolt szálból

Elkészült a Shamballa karkötőnk.

Shamballa karkötő selyemzsinórból

Ha selyemzsinórból készítjük a karkötőt, akkor a hosszabbik szálnak kevés a 160 cm. A vastagabb fonal jobban fogy! Gyöngy eleve csak nagyobb használható ilyenkor, ezért nem is kell belőle annyi, mint a viaszolt szálas karkötőhöz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése