2011. május 14., szombat

Erdélyi makramé

Mindig érdekelt, miért is nevezik az Erdélyből jövők makraménak a csipketerítőket. Több helyen is láttam írva, hogy erdélyi makramé, de a képeken én egyszer sem láttam makramét, csak csipkét.
Most találtam egy kis szösszenetet, ahol a hozzászólók megbeszélték ezt a kérdést.
Az erdélyi makramé úgy készül, hogy a horgolócérnából zsinórt horgolnak, majd egy előrajzolt vászonra elhelyezik a zsinórt, úgy varrják rá, hogy a vászon kivágása után is egyben maradjon a mű. A kacskaringók között pedig horgolással készülnek a pókok.
A másik leírás szerint nem varrják rá, csak ráhelyezik, összeerősítik, a vásznat a végén eltávolítják.

A lényeg az, hogy ez nem makramé.

A makramé csomózást jelent, és az erdélyi makraméban nincsen csomózás, csak horgolás és talán varrás.

Ha még jobban meg akarom kavarni a dolgot, akkor azt is elárulom, hogy sokan a makramé szinonimájaként a poentlász kifejezést használják. Kiderült, ezt úgy kell érteni, hogy point-lace.
A poentlász-makramé szinonima az erdélyi makraméra, vagyis a horgolt csipkére vonatkozik.

Egy új szóval lettem gazdagabb, amikor elolvastam, mi az a poentlász. Életemben nem gondoltam volna, hogy horgolt csipkéről beszélnek.

Összefoglalva, az a makramé, amit erdélyi makraméként neveznek, az nem makramé, hanem horgolt csipke.

2 megjegyzés:

  1. Az erdélyi makramé az ír csipkének felel meg, csak a zsinórok készülnek horgolással, a kitöltések varrótűvel készülnek, különböző mintákkal, mely mintákban szerepelnek csomók is, valószínűleg ezért is lehet némi köze a csomózáshoz.

    VálaszTörlés
  2. nekem ezért is van nehéz dolgom, mikor itthon, Erdélyben bárkinek is magyarázom, hogy makramézok. Mindenki, (nem csak a magyarok, sőt) csak a csipketeritős makramét ismeri makraméként. Nálunk már a fonalat is makramé fonal néven ismerik, amiből majd a zsinort horgolják. Mikor kicsi voltam, én is horgoltam 'makramét', mi a teritőhöz csak felférceltük a fonalat, aztán jöttek az összekötő részek és aztán levágtuk teljesen a kész teritőt a vászonról...
    Ami szerintem külön érdekes, még nem találkoztam olyan románnal, aki tudná mi is az a kézzel csomózós makramé, és mind azt hiszik, hogy horgoló tűvel kell csinálni, s hiába mondom, hogy nem :P

    VálaszTörlés