2010. december 13., hétfő

Karácsony - ajándék - makramé

A karácsonyi ajándékozási lázban, amikor mindenki gondolkodik, siet, válogat, vásárol, vagy csak szeretne vásárolni, érdemes arra is gondolni, mi lenne, ha saját készítésű ajándékkal lepném meg XY-t.

A saját készítésű ajándék nem ment ki a divatból, még ha az elmúlt 1-2 évben számomra megdöbbentő riportokban celebjeink gúnyosan emlegették azt az ósdi szokást, miszerint vannak emberek, akik saját készítésű ajándékkal lepik meg a másikat, és az mennyire gáz, és jaj, meg rémes.
Ezeknek az embereknek nem kell hinni.
Vajon mennyivel szebb és jobb egy kínai gyárban készült műanyag valami, mint egy olyan tárgy, amit nekünk készített valaki. Főleg, ha az a dolog szép is, meg jó is.

Sokféle lehetőség van arra, hogy saját készítésű ajándékkal lepjünk meg valakit.
Különféle kézimunkák, modern "kreatív" hobbik, igazi, hagyományos barkácsolás, vagy akár a számítógépen készülő ajándék.

Nem sok idő van már, most érdemes olyan lehetőséget keresni, ami gyors eredményt hoz.
Ilyen lehetőség a makramé. Mi is lehetne, ebben a blogban, ugye? Ha belegondolunk, beláthatjuk, valóban egy gyors ajándékkészítési lehetőség, olyanoknak is, akik eddig még nem mélyedtek el a makramé rejtelmeiben.

Magukat abszolut tehetségtelennek tartók számára ajánlom a könnyített verziót, a makramécsomók helyett egyszerű csomózással készülő apróságokat.

A makramézás nem nehéz, könnyen és gyorsan megtanulható. Ahogy már régebben is írtam, nem kell hozzá különleges, drága felszerelés, fonal, gyöngy, olló, rögzítéshez hely és eszköz (pl. biztosítótű, gombostű), valamint a két kezünk.
Ahogy a makramé egyre divatosabb ismét, a kellékek, felszerelések gyártói is akcióba lendülnek, és lassan már én is elcsodálkozok azon, hogyan tudok elkészíteni egy nyakláncot extra párnák, méregdrága tűk, ragasztószalagok és mérőeszközök, jelöléses táblák és egyebek nélkül.
De kanyarodjunk vissza a témához.

Makramé és karácsonyi ajándék? Igen, még nincs késő.

Első feladat: elhatározás. Enélkül nem fog menni.
Ha az elhatározás megvan, akkor gondoljuk végig, ki az, akinek makramézással készült ajándékot adhatunk.
 Szülők, nagyszülők biztos hálás közönség, akkor is, ha a mű nem tökéletes.
Barátnők, testvérek, osztálytársak, kolléganők szintén lehet a célcsoportunk. Akkor ezzel is megvagyunk, tudjuk, kinek akarunk makraméval készülő ajándékot adni.

Most már a tettek mezejére kell lépni! Ha eddig már egy negyed rövidáruboltot hordtunk haza, lesz megfelelő anyagunk hozzá. Ha még nem vagyunk megfertőzve a kézimunka és barkácsolás által, akkor keressünk fonalat, szálat a makraméhoz.

Ahogy már írtam, a spárga, kenderszál, pamutszál, viaszolt szál, horgolófonalak, hímzőfonalak alkalmasak erre. Gyöngyöket is keressünk, vagy szerezzünk az alkotáshoz. A szerzéshez megjegyzés: ha van utált gyöngyünk, karkötőnk, leszakadt, sérült karkötőnk gyöngyből, alkalmas anyagot találtunk.

Az elhatározás - keresgélés anyagbeszerzés után a következő bejegyzésben ötleteket adok arra, mi legyen az ajándék, és hogyan dobjuk fel annyira, hogy karácsonyi ajándék lehessen belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése