2010. szeptember 10., péntek

Makramé tippek

Egy tucat hasznos tipp a makramézáshoz.


 1. Használjon kenderszálat fonalként, amikor a makramé készítését tanulja. Könnyű vele bánni, és ha úgy elrontja, hogy már nem tudja javítani, nem sajnálja kidobni.
 2. Egy párna, vagy egy darab polifoam alkalmas munkaterület.
 3. Célszerű a szálvégeket színtelen körömlakkal bekenni, így nem fog foszlani.
 4. Egyszerű módja a kapocs készítésének, ha az egyik oldalon egy nagy gombot vagy gyöngyöt használ, a másik oldalon pedig a kezdéskor készített hurok van.
 5. Hosszú munka esetén tekerje fel a fonalat, és rögzítse egy befőttes gumival, így megakadályozza a szálak csomósodását, kopását.
 6. Maradékot ne dobja ki, jó lesz új csomót tanulni.
 7. Amikor egy új csomót tanul, használjon eltérő színű szálakat.
 8. Használjon csipeszes felíró táblát munkafelületként kicsi tárgyak készítéséhez.
 9. Gyakorláskor jó a kötőfonal is, de a munkadarabot készítse olyan fonalból, ami nem nyúlik.
 10. Ha félbehajtott szállal dolgozik, akkor a szükséges szálhossz a kész darab nyolcszorosa. Például egy 18 cm-es karkötőhöz kb. 144 cm anyag kell. Bonyolult munka esetén ennél többre lesz szükség, akár a kész méret tízszeresére. Ha nem hajtja félbe a szálat, akkor a kész hossz négy-ötszörösét kell levágni.
 11. Ha lapos csomót vagy spirálcsomót használ csak a munkához, akkor a középső szálakkal nem dolgozik, ezért azok kevésbé rövidülnek. A két középső szál hossza a kész munka hossza plusz 8-10 cm legyen. A külső szálak hossza a kész munka négyszerese.
 12. Ha gyöngyöket is használ, a munka megkezdése előtt ellenőrizze, hogy a szükséges számú szálak átférnek-e a gyöngyön. Ez általában 2 szál. Azt is ellenőrizze, megfelelő mennyiségű gyöngy van a munka befejezéséhez.

1 megjegyzés:

 1. Köszi a tippeket!Bár még makramét nem nagyon csináltam, de idővel ebbe is belekezdek!:)

  VálaszTörlés