2010. július 27., kedd

Makramé "kezdőkészlet"

A makramé készítéséhez speciális eszközök nem szükségesek, de ha elszánjuk magunkat arra, hogy egynél több makramé tárgyat készítsünk, nézzük meg, hogyan tehetjük könnyebbé munkánkat.

A makramé 80-as évekbeli tündöklésekor nem volt ilyen nagy választék makraméhoz használható szálakból, fonalakból. Akkoriban Makramé fantázianevű fonalat vehettünk néhány színben, néhány helyen, nagy szerencsével. Volt sisal, virágtartók készítéséhez azt ajánlották. Spárga natúr színben kapható volt, azonban akkoriban nem volt divat spárgából makramézni. Díszítéshez fagyöngy volt, kreatívok a játékboltból szereztek be színesre festett fagyöngyöket. Nagyjából ennyi volt elérhető. Emlékszem, egyéb fonalak használatát nem javasolták. Az elegancia csúcsa az volt, ha sikerült keskeny sújtást venni, ráadásul több színben. Nagyon szép övek készültek így.

Mára a helyzet megváltozott.
Sokféle fonalat használhatunk makramézáshoz. Láttam makramé nevű fonalat, egyszerű, rusztikus tárgyakhoz használhatunk hagyományos spárgát. Kenderzsinegből is nagy választék van, többféle vastagságban, sok színben kaphatók.
A viaszolt pamutszál is sok színben kapható.
Kipróbálhatjuk az osztott hímzőt, a többszálas perlét (hímzőfonal) pamut horgolófonalakat, különféle kötőfonalakat.
Ezen kívül sújtás, sodrott selyemzsinór is szóba jöhet.
Speciális fonalak kaphatók külföldön makramé ékszerek készítéséhez.

Kezdőkészletünkben spárga, kenderszál, viaszolt szál elegendő inspirációt ad.
A fonal a legfontosabb, de szükségünk lehet olyan eszközökre, amik kényelmesebbé teszik a munkát.
Apró tárgyakat ki kell tűzni valahova, hogy kényelmesen lehessen dolgozni. Ha nem szeretnénk a nadrágunk szárán dolgozni, akkor szükségünk van valami másra. Például egy kis darab szivacsra, amit bevonhatunk valamilyen anyaggal. (De nem mintással!) Ha parafa alátétünk van, az is jó. Nem kell nagy darab szivacs vagy parafa, elég akkora, ami az ölünkben kényelmesen elfér.
A tűzéshez gombostű, olyan, aminek nagy, műanyag feje van. Lehet ezt cifrázni, és olyan tűket használni, mint amit a foltvarráshoz használnak, de azok a tűk nagyon drágák.
Legyen kéznél biztosítótű is.
Díszítéshez gyöngyök. Bármiből készülhetnek a gyöngyök, fából, fémből, műanyagból, üvegből, sőt süthető gyurmából is. Arra vigyázzunk, hogy elég nagy lyukú gyöngy legyen, hiszen az ékszerekhez általában 1 mm vastag viaszolt szálat használunk.
Ezeken kívül kellenek mintaleírások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése