2010. február 14., vasárnap

Makramézás kellékei

Azt hiszem nem lesz nagy meglepetés, hogy mi kell a makramézáshoz. Kell a fonal, erről már volt szó, kell a kezünk, mint legfontosabb munkaeszköz. Ezen kívül olló, méghozzá éles olló, hogy ne marcangoljuk a szálat, nagyobb fejű gombostű, vagy akár kitűző, ezeket arra használjuk, hogy a mintát a megfelelő irányba tudjuk igazítani, és megfelelő távolságot tudjunk tartani.
Kell még valamilyen tárgy, eszköz, hely ahhoz, hogy rögzíteni tudjuk a munkát. Ez lehet ajtó vagy ablak kilincs, kemény lapos párna, vagy akár a nadrágunk szára. Az, hogy mikor hogyan rögzítünk, a munkadarabtól függ.
Az egyik legkönnyebben elkészíthető virágtartó esetén az ablak kilincse tökéletesen megfelel. Nézzünk mindig körül otthon, hogyan tudjuk legegyszerűbben megoldani ezt kérdést.
Díszítésként gyakran alkalmazunk gyöngyöket a makraméhoz. Virágtartóhoz a fagyöngy való, akár natúr színben, akár festve.
Kisebb használati tárgyaknál fa, üveg, műanyag, kerámia, fém, csont stb. lehet a gyöngy anyaga. Egyre vigyázzunk! Nagylukú gyöngy kell, mert több, vastag szálon kell áthúznunk a gyöngyöket. Tehát a picike kásagyöngy, szalmagyöngy semmi esetre sem jó erre.
Ha ékszereket készítünk, akkor ahhoz fülbevaló akasztó, kapocs, esetleg lánchosszabbító is kell.
Ne bonyolítsuk a dolgot, tehát makramézáshoz kell fonal, olló, hely ahova rögzítjük a munkát, és a két kezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése