2018. július 30., hétfő

Mennyi anyag kell a makraméhoz?

Gyakran előforduló kérdés az, jó, és mennyi anyagra lesz szükségem, ha akarok egy karkötőt, virágtartót, faliképet, függönyt?

Erre a kérdésre tényleg nem lehet korrekt és konkrét választ adni.
Attól függ. Köszi, sokat segítettél, de akkor honnan tudom?

A szükséges szálhosszt befolyásoló tényezők:


  • Tervezett darab szélessége
  • Tervezett darab hossza
  • Minta
  • Minták elhelyezésének sűrűsége
  • Felhasznált alapanyag (fonal, zsinór) vastagsága, merevsége
  • Díszítőelemek mennyisége és nagysága
  • Csomók feszessége


Körülbelül ennyi. Most már azt hiszem érthető, miért nem lehet megmondani pontosan, mennyi szálra lesz szükség.

Nézzük meg kicsit alaposabban a fentieket.

A tervezett darab szélessége az, amit azt hiszem, nem kell magyarázni. Minél szélesebb valami, annál több fonalra lesz szükség.
A tervezett darab hossza. Itt már nem olyan egyszerű a helyzet, mert a hosszat, a mintát, a díszítőelemeket és a csomózás feszességét együtt kell figyelembe venni. Ha csak 3-4 csomót akarunk elhelyezni mondjuk fél méteren, akkor sokkal kevesebb fonalat használunk, mint amikor nem hagyunk helyet két csomó között. Nem mindegy, milyen csomót veszünk alapul, például a spirálcsomó több fonalat fogyaszt, mint a lapos csomó. Ha gyöngyöt, köztest helyezünk el, akkor kevesebb csomóra lesz szükség, és a gyöngy, köztes méretének megfelelő fonal fogy azon a szakaszon. Ha lazán csomózunk, kevesebb csomót kell készíteni adott hosszra.

A makraméhoz a tervezett darab hosszának 4-10-szeresét kell számolnunk. Szálanként!

Tehát készítesz egy virágtartót, tegyük fel, 1 méteresre tervezed, és négy ága lesz a tartórésznek. Egy rész 4 szálas, de mivel kettéhajtott szállal dolgozunk, ez 2 db levágott szálat jelent. 8 szálat fogunk levágni.
Ha kb. 1 méteres virágtartót szeretnél, 5 méteres vagy hosszabb szálakkal számolj.
Ha már gyakorlottabb vagy, akkor össze tudod legózni a szálakat úgy, hogy a munkaszálakra többet hagysz, hiszen azok fognak nagy mértékben rövidülni. Tehát a két külső szál lehet hosszabb, a középső kettő rövidebb. Nem nagyon, de olyan fél méter belefér.

A szálak fogyását előre nem tudjuk meghatározni. Nincs rá képlet vagy más tuti módszer.
A probléma az, hogy a legtöbb esetben nem tudjuk toldani a szálat. Vagy azért, mert nem is lehet, úgy értem, hogy bizonyos szálakat összeolvasztással lehet toldani, de a természetes szálak nem ilyenek.
A csomózás viszont látszana, tehát ez nem merül fel lehetőségként. Esetleg a sorcsomó vezetőszálát tudjuk toldani, de kérdés, erre szükség van-e, illetve mennyire lesz a csomó vastagabb.

Egy egyszerű, lapos csomós, gyöngyös karkötőhöz legalább 2 méter szál szükséges, de ekkor nagyon pontosan kell mérnünk, kalkulálnunk, mert ez tényleg az alsó határ. Vastagabb csuklóra már biztosan nem lesz elegendő. Az se mindegy, milyen záródást választunk.

Milyen záródást alkalmazhatunk makramé ékszereknél?


  • Egyik oldalon hurok, másikon csomó vagy nagyobb gomb, gyöngy.
  • Mindkét végén fonás, ekkor olyan hosszan kell fonni, hogy össze lehessen kötni a két fonatot.
  • Mindkét végén összesodrott szál, ez is meg lesz kötve
  • Egyik oldalon hurok, másik végén fonás
  • Szalagvég, bőrvég, plusz kapocs
  • Csúszócsomós megoldás


A legkevesebb anyagot az igényli, ha szalagvéget, bőrvéget használunk eldolgozáshoz. Ekkor a szerelék méretét is be kell kalkulálni, amikor csomózunk.

A legtöbb anyagot a csúszócsomós megoldások igénylik. Ekkor a csuklóbőség kb. duplája a karkötő teljes hossza, és még a laposcsomós "kapcsot" is el kell készíteni. Az egyszerű csúszócsomó kevesebb fonalat igényel, ám itt is jól kell kalkulálni, hogy fel lehessen venni a karkötőt, ehhez a mintázott részt kisebbre kell venni.

Látjuk, itt sincs pontos arány, vagy méret. A makraméban az a jó, hogy az ember saját elképzelései szerint tud dolgozni. Sokféle lehetőség van, a változatok száma még több.

Mégis van válasz?


Ha a Youtube-on nézel makramés videókat, általában az elején kiírják, milyen szálat használnak, és hány db szálra lesz szükséged a különböző hosszúságokból.
Hogyhogy, mégis lehet tudni? Persze, lehet tudni, ha konkrét hosszúságot, szélességet, mintát nézünk. Tehát, ha egy konkrét modellt készítenek, meg tudják mondani, mennyi alapanyagra van szükség. Azért tudják megmondani, mert nem a videó készítésekor találják ki a mintát, hanem egy már elkészített darabot másolnak le.
Ha már elkészítettél valamit, és készülsz arra, hogy több darabot is készíts ugyanolyan méretben, akkor feljegyzed, mekkora szálat vágtál le, és hány darabra volt szükséged. A videó készítői is ezért tudják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése